Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 


ΕΡΩΤΗΣΗ


ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΟΝΤΟ

ΘΕΜΑ: Η ελληνική κτηνοτροφία οδηγείται σε κατάρρευση


Η ελληνική κτηνοτροφία βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη καμπή, οι κτηνοτρόφοι ζουν την χειρότερη περίοδο των τελευταίων ετών. Η μεγάλη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών και γενικότερα του κόστους παραγωγής σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές του κρέατος και του γάλακτος έχουν σαν αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων. Οι κτηνοτρόφοι πωλούν φθηνά, οι καταναλωτές αγοράζουν ακριβά, οι μεσάζοντες και τα καρτέλ κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα, ενώ όπως έχει καταγγελθεί από τους εκπροσώπους των κτηνοτροφικών συλλόγων συνεχίζεται το καθεστώς των παράνομων ελληνοποιήσεων.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης λίγο πριν το Πάσχα, όταν η πώληση των αμνοεριφίων είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, για λόγους επικοινωνιακούς έκανε δηλώσεις για την ύπαρξη καρτέλ στο κρέας, ενώ το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν διαπίστωσε κανένα πρόβλημα στην αγορά. Είναι φανερό ότι η Ν. Δημοκρατία εμπαίζει τους κτηνοτρόφους.
Η κυβέρνηση έστω και την ύστατη ώρα οφείλει να αντιληφθεί ότι με επικοινωνιακά τεχνάσματα δεν λύνονται τα προβλήματα, ο κλάδος οδηγείται πλέον σε κατάρρευση και χρειάζονται άμεσα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, την εξυγίανση του κυκλώματος εμπορίας και διακίνησης των προϊόντων, την έγκαιρη καταβολή των ενισχύσεων, τη μείωση του κόστους του χρήματος και την πάταξη της γραφειοκρατίας για την υλοποίηση των προγραμμάτων.
Η κτηνοτροφία βρίσκεται πραγματικά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και πρέπει να στηριχθεί αποφασιστικά αφού είναι γνωστό ότι μπορεί να παίξει σημαντικό αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο εξασφαλίζοντας εισόδημα σε αρκετές οικογένειες που δουλεύουν σκληρά και μάλιστα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

 Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για τη μείωση του κόστους παραγωγής, την πάταξη της αισχροκέρδειας και την προστασία του εισοδήματος των κτηνοτρόφων;


Οι ερωτώντες βουλευτές